Na kanapki - pasta z zielonej soczewicy


Na kanapki - pasta z zielonej soczewicy

Składniki:

100 g zielonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, szczypta cząbru, sól morska

Sposób wykonania:

Soczewicę namoczyć na noc w letniej wodzie. Kiedy napęcznieje, wymienić wodę i gotować 20 min. Wodę zlać, dolać oliwę, wgnieść czosnek i doprawić cząbrem i solą. Zmiksować na gładką masę i przelać do miseczki.

Porcja na jedną kanapkę (20 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

86,6 kcal

Sód

56,1 mg

A

1,4 µg

Białko

3,7 g

Potas

130,6 mg

E

0,5 mg

Tłuszcze

4,7 g

Wapń

7,1 mg

B1

0,156 mg

Węglowodany

8,7 g

Magnez

10,9 mg

B2

0,065 mg

Błonnik

1,3 g

Żelazo

0,87 mg

B3

0,35 mg

Cholesterol

0 mg

Cynk

0,5 mg

Kwas foliowy

5,21 µg

             

 

Ciekawostka: Soczewica jest cennym warzywem strączkowym, cenionym w diecie wegetariańskiej i nie tylko. Zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi.