Struzzicarelli z łososiem


Struzzicarelli z łososiem

Składniki (na 1 porcję):

2 gniazdka makaronu struzzicarelli barwionego sepią, 100 g wędzonego łososia, pół cebuli, pęczek szczypiorku lub natki pietruszki, 4-5 łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, sól.

Sposób wykonania:

Posiekać cebulę, przełożyć do miseczki i zalać sokiem z cytryny, odstawić. Łososia i szczypior/natkę posiekać i wymieszać z cytryną. Makaron ugotować w dobrze osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy. Przełożyć na talerz, wymieszać z oliwą, a następnie dodać łososia z cebulą i zieleniną.

Jedna porcja (300 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

814 kcal

Sód

 444 mg

A

 156 µg

Białko

32,2 g

Potas

 682 mg

E

 5,73 mg

Tłuszcze

40,3 g

Wapń

 66 mg

B1

 0,383 mg

Węglowodany

85 g

Magnez

 77 mg

B2

 0,246 mg

Błonnik

4,4 g

Żelazo

 2,7 mg

B3

 1,17 mg

Cholesterol

70 mg

Cynk

 1,69 mg

Kwas foliowy

 79,8 µg

             

 

Ciekawostka: Sepia to naturalny czarnobrązowy barwnik otrzymywany z woreczka czernidłowego mątwy (Sepia officinalis), mięczaka z rodziny Sepiidae z gromady głowonogów żyjącego w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym. Przypomina atrament, a historia jego stosowania w kuchni i nie tylko sięga końca XVIII wieku. Sepia charakteryzuje się słono-słodkim, bogatym i lekko rybnym smakiem. Można ją kupić zarówno w formie płynnej w słoiczkach, jak i sproszkowanej w saszetkach. Można nią barwić makarony i ryż.