Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Razowe penne z kurkami i cukinią


Razowe penne z kurkami i cukinią

Składniki (na 2 porcje):

300g razowego makaronu penne rigate, 100g świeżych kurek, 100g cukinii, kawałek koziego twardego sera lub parmezanu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Kurki dusić na oliwie ok. 5 min. W tym czasie cukinię ze skórką pokroić w cienkie paseczki i dodać do kurek. Dusić kolejne 5 min., ale pilnować, by cukinia za bardzo nie zmiękła. Pod koniec dodać 2 łyżki masła. Gotowe wymieszać z dwoma świeżo wyciśniętymi ząbkami czosnku. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Wymieszać z kurkami i cukinią i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerz i z wierzchu posypać startym twardym kozim serem.

Jedna porcja (300 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

676 kcal

Sód

 473 mg

A

 208 µg

Białko

17,9 g

Potas

 646 mg

E

 1,96 mg

Tłuszcze

31,9 g

Wapń

 120 mg

B1

 0,219 mg

Węglowodany

84,3 g

Magnez

 73 mg

B2

 0,56 mg

Błonnik

5,3 g

Żelazo

 2,4 mg

B3

 4,06 mg

Cholesterol

87 mg

Cynk

 1,87 mg

Kwas foliowy

 107,9 µg

             

 

Ciekawostka: Makaron razowy jest cenniejszy pod względem zdrowotnym od tego z białej, oczyszczonej mąki, ponieważ zawiera więcej błonnika, czyli nietrawionego przez nasze organizmy włókna pokarmowego. Błonnik składa się z dwóch frakcji: nierozpuszczalnej, którą tworzy przede wszystkim celuloza, oraz rozpuszczalnej składającej się z pektyn, gum i śluzów. Frakcja nierozpuszczalna przechodzi przez nasze jelita nienaruszona chłonąc olbrzymie ilości wody, natomiast gumy, pektyny i śluzy są rozkładane w jelicie przez dobroczynne bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Stanowią dla nich świetną pożywkę i pomagają im się mnożyć. Dzięki temu błonnikowi przypisuje się właściwości prebiotyczne. Wspomniane bakterie troszczą się o nasze jelita, konkurując o pożywienie i miejsce z przeróżnymi patogenami, tj. innymi bakteriami, grzybami i wirusami. Zapobiegają też rozwojowi nowotworów jelit. Błonnik pomaga likwidować zaparcia oraz reguluje wypróżnienia. Jest ważnym czynnikiem w profilaktyce zwalczania uchyłkowatości jelita grubego, hemoroidów, żylaków kończyn dolnych, a nawet przepukliny rozworu przełykowego przepony.